Innovatieve luchttoe- en afvoerkap volgens NEN 1087

We krijgen bij Smitsair regelmatig de vraag: “voldoen jullie gecombineerde dakkappen aan de verdunningsfactor?”

Het is een redelijk eenvoudige vraag maar het antwoord is echter niet zo eenvoudig. In dit artikel bespreken we hoe Smitsair inspeelt op de eisen van de verdunningsfactor.

Onze nieuwste gecombineerde luchttoe- en afvoerkappen zijn ontworpen volgens de relevante richtlijnen en voldoen aan de praktische behoeften van de markt.

In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) wordt verwezen naar NEN 1087:2001, Ventilatie van gebouwen – Bepalingsmethoden voor nieuwbouw. In deze norm wordt een berekeningsmethode voor de verdunningsfactor omschreven. Echter is deze berekeningsmethode slechts geschikt voor luchthoeveelheden tot 3.600 m³/h. Daarboven is het een grijs gebied.

Ontwikkelingen rondom NEN 1087

Deze norm is diverse keren herzien en in de ontwerpversie van 2019 werkt men met onder andere forfaitaire waarden voor bepaalde situaties voor luchthoeveelheden groter dan 3.600 m³/h. De ontwerpnorm NEN 1087:2019 is echter teruggetrokken per 04-05-2023, waardoor we weer met de versie uit 2001 moeten werken. We ervaren echter dat adviseurs en installateurs vaak gebruik maken van de forfaitaire waarden zoals omschreven in NEN 1087:2019, bij gebrek aan beter, ondanks dat de norm is teruggetrokken.

Oplossing Smitsair: gecombineerde luchttoe- en afvoerkap

Smitsair is hierop ingesprongen en kan een gecombineerde luchttoe- en afvoerkap leveren die conform hoofdstuk C.2.4 dakopstelling – luchtstroom boven elkaar, voorbeeld variant 4 (Figuur C.9) en voorbeeld variant 7 (Figuur C.12) uit de genoemde norm is uitgevoerd.

Technische specificaties van de nieuwe dakkap

Van belang is dat de onderzijde van de aanzuigopening op minimaal 1 meter boven de dakrand uitsteekt én de afblaas verticaal plaatsvindt. De nieuw ontwikkelde dakkap lijkt erg veel op onze reeds bekende gecombineerde dakkap DK-2/3. Het verticale afblaasgedeelte (DK-2-gedeelte) is opgehoogd ten opzichte van een standaard kap. Ook het aanzuigdeel (DK-3-deel) is opgehoogd. De schoepen in het onderste deel van deze kap zijn afgeblind zodat de effectieve luchtaanzuig begint op minimaal een meter boven de dakrand.

De nieuwe dakkap is in de hoogte voorzien van een deling in verband met transport en montage op het dak. De delen kunnen na het plaatsen op het dak eenvoudig aan elkaar bevestigd worden. Beide kapdelen zijn standaard voorzien van hijsogen, waarvan de hijsogen van het bovendeel ook als tuivoorziening kunnen worden gebruikt.

Op maat gemaakt en volledig aanpasbaar

De kap wordt op klantspecificaties geconfigureerd en kan in elke gewenste standaard RAL-kleur worden geleverd. Verder kan de kap optioneel geleverd worden met dakdoorvoerkokers en een dakopstand.